fbpx

Beanit® härkäpapuruoilla alhainen hiilijalanjälki

21.1.2021

Kasvisruokaa tehdessä vastuullisuutta ei oteta annettuna. Verso Foodilla tehdään systemaattisesti töitä, jotta Beanit®– ja Härkis®-tuotteita ostava tekee mahdollisimman kestävän ja vastuullisen valinnan. Nyt valmistuneet hiilijalanjälkilaskelmat tarjoavat työkaluja yrityksen oman vaikuttavuuden maksimointiin.

Beanit® Härkäpapusuikaleet tuotiin markkinoille reilu vuosi sitten. Se tarkoittaa, että olemme saaneet riittävästi dataa myös tuotannosta ja pääsimme laskemaan sille hiilijalanjäljen Biocoden ja VTT:n kanssa. Samassa yhteydessä myös aikaisemmin tehty Härkis® Originalin laskelma tarkentui. Härkäpapusuikaleen hiilijalanjäljeksi muodostui 2,5 kg CO2e/kg kaupoissa myytäviin rasioihin pakattuna. Härkis® Originalin nyt tarkentunut hiilijalanjälki 1,9kg CO2e/kg on tuota pienempi, sillä sen valmistamisessa hyödynnetään enemmän kotimaista härkäpapua, eikä tarvita yhtä korkeita lämpötiloja.  Suurtalouskeittiöihin myytäessä Beanit® härkäpapusuikaleen päästöt ovat jonkin verran matalammat 2,1 kg CO2e/kg, kun kuluttajapakkausten aiheuttama kuormitus säästyy.

Härkäpapusuikaleen hiilijalanjäljessä painottuu etenkin raaka-aineet. Härkäpavun viljely itsessään on vähäpäästöistä, mutta tuotteessa käytetään myös herneproteiinia, jonka valmistus on energiaintensiivisempää. Kauhavan tehtaalla härkäpapusuikaleiden valmistuksessa tarvitaan korkeita lämpötiloja, mikä näkyy oman tuotannon päästöjen osuudessa. Tehtaalla käytetty sähkö on tuulivoimaa. Vastoin tyypillistä oletusta raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien kuljetusten osuus päästöistä on verrattain alhainen.

Vertailun vaarat

Eri lähteistä saatujen hiilijalanjälkien vertailu ei ole kovinkaan hedelmällistä, sillä tutkimustavoissa ja käytetyissä lähtötiedoissa on merkittäviä eroja. Meidän laskelmissamme otamme esimerkiksi huomioon pakkausten aiheuttamat päästöt, mitä eri ruokien hiilijalanjälkiä esitettäessä ei usein tehdä. Myös rajauksissa on eroja. Beanit®-tuotteiden laskelmat alkavat pellolta raaka-aineiden viljelystä ja päättyvät Kauhavan tuotantomme lastauslaitureille. Rohkenemme kuitenkin varovasti arvioida, että vähäpäästöisempää proteiinia suomalaisten lautasille harvakseltaan päätyy.

Vertailun vaaroista puhuu myös laskennan toteuttaneen Biocoden toimitusjohtaja Ernesto Hartikainen, joka rohkaisee yrityksiä käyttämään laskelmia ensisijaisesti oman vaikuttavuutensa edistämiseen:”Hiilijalanjälkien vertailussa on varmistettava, että laskennat on tehty samalla tavalla. Vaikuttavuutta ilmastonmuutoksen suhteen saadaan aikaiseksi sillä, että yritykset pyrkivät jatkuvasti kehittymään ja pienentämään tuotteidensa hiilijalanjälkiä.”

Meille hiilijalanjälkilaskenta onkin ensisijaisesti kehitystyökalu. Nyt kun tiedämme mistä päästömme tulevat, voimme vertailla suunnittelemiemme toimenpiteiden päästövähennyksiä keskenään ja priorisoida tekemisiämme vaikuttavuuden mukaan.

Kohti vastuullisuusohjelmaa

Kotimaisen kasvipohjaisen ruoan valmistaminen härkäpavusta tarjoaa meille useita valtteja ympäristöystävällisen, vähähiilisen ja eettisen ruoantuotannon tavoittelussa. Vaikka lähtökohdat ovat suotuisat, tarkastelemme asiaa kriittisesti. Hyvät lähtökohdat kasvisruokaa tehdessä ei tarkoita, että voisimme suhtautua kestävyysasioihin kevyesti. Päinvastoin, olisi vastuutonta ottaa vastuullisuus annettuna.

Valmistelemme parhaillaan kevättalvella julkaistavaa vastuullisuusohjelmaa, jonka avulla parannamme toimintamme kestävyyttä entisestään ympäristön, henkilöstön, talouden ja esimerkiksi ruokamurroksen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Ympäristöasioiden huomioimisessa nyt valmistuneet hiilijalanjälkilaskelmat tarjoavat suuntaa.

Voit luottaa pitävämme jatkossakin huolen, että ostaessasi tuotteitamme teet kestävän ja vastuullisen valinnan.

Jukka Kajan
vuorovaikutusvastaava, Verso Food