fbpx

Beanitin ja Härkiksen tekijät

Blogi: Startup toi tieteen ruokapöytään

Maailman tiedepäivää rauhan ja kehityksen hyväksi vietettiin samalla viikolla, kun Kauhavalla juhlittiin uuden Härkis-tuotantolaitoksen harjakaisia. Härkäpavuista tehty ruokainnovaatio, Härkis® on hyvä esimerkki tieteen saavutuksista.

Se, että härkäpavusta, puhtaasta suomalaisesta proteiinipommista, valmistetaan hyvää ruokaa, on tieteen ja vahvan startup-yrittämisen lopputulos. Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2010 tuottamassa ruokaselonteko 2020:ssa pohdittiin kansallisesti kasviproteiinien tulevaisuutta. Tartuimme tähän ajatukseen ja lähdimme etsimään kasviproteiinia, joka olisi ravitsemuksellisesti tasapainoista, mutta samaan aikaan herkullista. Näin sai alkunsa Härkis-tuotteita valmistava Verso Food.

Verso oli, ja on edelleen, aito startup, joka keskittyy ruokaan. Alussa ruoka ja startup olivat kummallinen yhdistelmä, koska tuolloin syntyneet pikkuyritykset keskittyivät lähinnä teknologiaan. Meillä oli kuitenkin jo silloin vahva usko tekemiseemme. Eikä se ole horjunut matkalla kertaakaan. Omistajat ovat edelleen valtaosin samoja kuin aloittaessamme. Omistajien pysyvyys on merkkinä siitä, että olemme tehneet paljon oikein.

Keksimme härkäpavun uudelleen

Vuonna 2013 löysimme härkäpavun. Ihastuimme tähän ikivanhaan papuun, sillä tässä Suomen valoisan kesän kypsyttämässä kasvissa yhdistyivät pähkinäinen maku ja suuri proteiinimäärä. Keksimme, että teemme siitä paistetun jauhelihan kaltaisen tuotteen, josta saa helposti ja nopeasti mutkatonta ruokaa.

Lanseerasimme Härkiksen vuonna 2016 ja siitä alkoi nopea kasvu. Nyt tuotevalikoimamme on jo laajempi, ja meillä on töissä 15 alansa huipputekijää. Viime vuoden liikevaihto oli kuusi miljoonaa euroa. Katseemme on nyt myös ulkomailla, ja uuden Kauhavan-tehtaamme tuotannon avulla meillä on paljon tarjota maailmalle.

Haaveena maailmanlaajuinen Härkis-yhteisö

Kauhava on loistava paikka tuottaa ruokaa niin meidän suomalaisten pöytiin kuin kansainvälisestikin. Ruoka yhdistää ihmisiä – aina härkäpavun eteläpohjalaisilta viljelymailta sinne missä pippuri kasvaa. Haaveenamme on maailmanlaajuinen Härkis-yhteisö, joka koostuu kumppaneistamme ja asiakkaistamme.

Pienestä koostamme huolimatta olemme rohkeita ja pelottomia. Teemme isoja asioita, isolla sydämellä ja pienellä ydinporukalla. Nyt olemme yhdessä kumppaniemme kanssa tehneet tehtaankokoisen investoinnin. Meille Härkis on ruokaa, joka perustuu puhtaaseen raaka-aineeseen, työhön ja innovaatioon – suomalaisia kaikki tyynni. Tehdas valmistuu alkuvuodesta, uskomme vahvaan tulevaisuuteen ja uusiin innovaatioihin! Eläköön tiede, joka vie maailmaa alati kestävämpään suuntaan!

Leena ja Tomi

Verso Foodin hallituksen pj sekä Verso Foodin tj