fbpx

Beanitin saama patentti osoittaa kotimaisten kasviproteiinien ainutlaatuisuuden

20.10.2020
Patentti auttaa säilyttämään työtä ja ruoantuotannossa syntyviä euroja Suomessa ruokajärjestelmän muuttuessa.

Kauhavalla härkäpapuruokia valmistavalle Verso Foodille on myönnetty merkittävä patentti Beanit®-tuotteidensa valmistustavasta. Kansainvälisesti ainutlaatuiseksi todistettua menetelmää käytetään Beanit® Härkäpapusuikaleiden ja -murun valmistuksessa.

”Uusia kasviproteiiniruokia kehittäessä valittavana on rajallinen määrä raaka-aineita, kuten kaura, soija, vehnä, härkäpapu ja herne sekä myös rajallinen määrä valmistusmenetelmiä. Nyt saatu patentti härkäpapuruokien valmistamisesta märkäekstruusiolla antaa meille yksinoikeuden yhteen raaka-aineen ja valmistusmenetelmän yhdistelmään, joita ei siis ylipäänsä monia ole”, selittää Verso Foodin tuotekehityspäällikkö Elli Laukkala patentin sisältöä. Patentti kattaa 36 Euroopan maata, minkä lisäksi hakemus on vireillä usealla muulla markkinalla.

Härkäpavun jalostaminen ihmisten lautasille päätyväksi ruoaksi ei ole läpihuutojuttu, sillä vastassa on elintarvikekemian lainalaisuuksien lisäksi kuluttajien odotukset ja tottumukset. Märkäekstruusiolla Beanit® Härkäpapusuikaleisiin ja -muruun on saatu kuluttajien mieleen oleva kiinteä ja syinen rakenne, joka tarjoaa sopivasti puruvastusta olematta sitkeä. Lopputuloksena olevien tuotteiden avulla Verso Food on vankistanut Härkis®-tuotteillaan lunastamaansa markkinajohtajuutta Suomessa.

 

TÖITÄ JA VIENTIMAHDOLLISUUKSIA SUOMALAISELLE RUOALLE

Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää iloitsee saadusta patentista, joka tuo kilpailuetua ja auttaa kohtaamaan kiristyvää globaalia kilpailua. ”Patenttien avulla varmistamme osaltamme sitä, että elintarvikealan töitä sekä ruoantuotannossa syntyvät eurot pysyvät kotimaassa” Järvenpää kiteyttää.

Työtä ja euroja tuo myös vienti. Kotimaisten kasvisruokainnovaatioiden ainutlaatuisuutta ja merkittävän vientipotentiaalin arvoa ei Järvenpään mukaan olla välttämättä Suomessa vielä sisäistetty: ”Tuotteemme ovat osa kotimaisten ruokainnovaatioiden rintamaa, joka on kansainvälisesti tarkastellen käsittämättömän korkeatasoinen ja monipuolinen. Näiden tuotteiden varaan voi muodostaa suomalaisen ruoan yhteistä tarinaa ja kansallista ylpeyden aihetta”.

Espoon toimiston viidentoista työntekijän lisäksi Verso Food työllistää Kauhavan tehtaallaan noin kaksikymmentä työntekijää suoraan, sekä tarjoaa välillisesti töitä alueen tuottajille ja alihankkijoille.

”Olen kovin ylpeä ja onnellinen, että tekemiemme oivallusten ja innovaatioiden varaan on onnistuttu luomaan täysin uusia työpaikkoja muun muassa Kauhavalle. Ei ole itsestään selvää, että moinen onnistuu lähes unohdetun kotimaisen raaka-aineen, härkäpavun ympärille”, Laukkala kertoo hyvillään.

 

Lisätiedot:
Jukka Kajan
Vuorovaikutusvastaava
Verso Food Oy
jukka.kajan@versofood.fi
+358 50 467 4740