Hyppää sisältöön
Mummin vinkit

Edullinen kasvisruoka – vinkit maistuviin ja huokeampiin kasvisruokavalintoihin 

Kasvis- ja vegaaninen ruoka saatetaan helposti mieltää kalliiksi ja sen valmistaminen voi ajoittain tuntua vaikealta ja vieraalta valmistaa. Kasvisruoan ei kuitenkaan tarvitse olla kallista, hankalaa tehdä tai varsinkaan mautonta! Ruokakustannukset pysyvät kurissa ensisijaisesti suunnittelemalla ja hyödyntämällä esimerkiksi sesongin tuotteita – ruokakauppaan ei myöskään kannata lähteä nälkäisenä, jotta välttää turhat heräteostokset!

Monipuolinen kasvisruokavalio varmistaa riittävän ravinnon saannin, samaan hintaan kuin sekaruokavaliokin

Kasvisruokavaliota ja sen eri hyötyjä terveyden kannalta on nostettu esiin jo pidemmän aikaa. Vastoin monia epäluuloja, monipuolisesta kasvisruokavaliosta saa tarpeeksi muun muassa proteiinia sekä tarvittavia ravintoaineita. Kasvisruokavaliosta voi saada monipuolisesti kaikki tarvittavat ravintoaineet, vaikkei ruokavalio sisältäisi ollenkaan lihaa. Tärkeintä on koostaa ruokavalio monipuolisesti ja terveellisesti, olipa ruokavalio mikä tahansa.  

Kasvisruokailuun liittyy paljon ennakkoluuloja – kasvisruokailun ajatellaan usein olevan kalliimpaa, mauttomampaa ja aikaa vievempää valmistaa sekä sisältävän huomattavasti vähemmän olennaisia ravintoaineita, kuten proteiinia. Proteiinia, mikä on etenkin paljon urheileville olennaista, saa tarpeeksi kasvisruokavaliosta. Proteiinit koostuvat aminohapoista, joista osa on välttämättömiä eli ne on saatava ravinnosta. Proteiinin laatua arvioidaan usein sen perusteella, kuinka paljon ne sisältävät välttämättömiä aminohappoja. Eläinkunnan proteiinit tunnetaan hyvinä välttämättömien aminohappojen lähteinä. Välttämättömien aminohappojen riittävä saanti on helppo varmistaa myös kasvipohjaisessa ruokavaliossa yhdistelemällä päivittäin erilaisia kasviproteiinilähteitä esim. viljaa ja palkokasveja. Härkäpavulla on palkokasvina merkittävän hyvä ravintosisältö ja se sisältää jopa 30 prosenttia proteiinia.   

Edullinen ruoka ei suoraan määrity sillä, onko seka-, kasvis- vai vegaaniruokavalio. Ruokailun kustannuksiin vaikuttaa hyvin pitkälti se, suosiiko ruokavalinnoissa sesonkituotteita, ostaako ruokaa yli tarpeen tai valmistaako ruokaa alusta asti itse. Jokaisen ruokavalion edullisuuden määrittää pitkälti suunnitelmallisuus ja monipuolisuus.

Miten päästä alkuun edullisten kasvisruokien valinnassa?

Jos kasvisruoan kokkailu ei ole vielä tullut tutuksi, voi olla vaikea päästä alkuun ilman tuttuja reseptejä tai tietoa ruoka-ainevalinnoista. Kokosimme oheen muutaman ensisijaisen vinkin, joilla pääset hyvin alkuun edullisten kasvisruokien valmistuksessa: 

Sesongin kasvikset ovat oiva tapa säästää ruokakustannuksissa sekä valmistaa herkullista kasvisruokaa. Talvella kannattaa suosia juureksia, keväällä taas parsaa ja varhaiskaalia. Monia sesongin kasviksia, marjoja sekä hedelmiä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Yksi tapa syödä edullisemmin on valmistaa isompi määrä ruokaa kerralla, josta osan voi laittaa valmistuksen jälkeen suoraan pakastimeen tai jääkaappiin. Muun muassa erilaiset uuniruoat on oiva vaihtoehto edullisempien ja isompien ruoka-annosten valmistukseen.  

Pastaruoat ovat paitsi erittäin herkullisia, myös helppoja ja edullisia valmistaa. Pastoista saa helposti erilaisia vaihtamalla esimerkiksi kastikepohjaa ja hyödyntämällä erilaisia vihanneksia.

Ruokahävikki on globaali ongelma, josta suurin osa muodostuu kotitalouksien kautta. Ruokahävikkiä syntyykin juuri eniten vihanneksista ja juureksista, jota saatetaan ostaa esimerkiksi turhan isoja määriä, jolloin ne eivät ole enää parhaita käyttää. Ruokahävikin pienentämiseen pystyy eniten vaikuttamaan sillä, että suunnittelee omaa kauppalistaa ja ostaa vain sen mitä tarvitsee. Jos esimerkiksi kasviksia meinaa jäädä yli suunnitellusta ruoanvalmistuksesta, kannattaa niitä kokeilla rohkeasti eri kastikkeisiin ja patoihin, tai käyttää leivänpäällä välipalana!   

Haku