Kasviproteiinien uusi aikakausi on alkamassa – kokosimme yhteen ruoka-alan vaikuttajat ja median
Kokoonnuimme yhteen parinkymmenen ruokatoimittajan ja -vaikuttajan kanssa keskustelemaan, mihin kasviproteiinimarkkina on menossa, millaisia ovat suomalaisten odotukset kasvipohjaiselle ruokailulle ja miten kasvipohjainen ruokavalio edistää hyvinvointia. Alla yhteenveto tilaisuuden puheenvuoroista.
Kasviproteiinit ovat tulleet suomalaisten ruokapöytään jäädäkseen
Kasvipohjainen ruokailu kiinnostaa suomalaisia sukupuoleen tai ikään katsomatta. Suomalaisten ruoanlaittajien asenteissa on tapahtunut selvää muutosta, sillä jopa 78 % suomalaisista kertoo miettivänsä vastuullisuutta jollakin tasolla ostopäätöksiä tehdessään. Kotimaisuus on suomalaisilla tärkein keino vastuullisten ruokailuvalintojen tekemiseen. Lautaselle halutaan myös enemmän kasviksia ja niiden osuutta suhteessa lihaan pyritään kasvattamaan ruokavaliossa.
Suomalaisten ruokavaliossa liian vähän kasviksia – pienillä muutoksilla merkittävä vaikutus terveyteen
Suurin osa suomalaisista saa ruokavaliostaan liian paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, kun taas hiilihydraattien ja kuitujen osuus jää puolestaan liian pieneksi (THL, FinRavinto 2017 -tutkimus). Nykyisellään kasvisten määrä suomalaisten ruokavaliossa on liian pieni. Kasviksista saadaan paitsi väriä ja makua, myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
Kasvispainotteisella ruokavaliolla on selkeitä terveyshyötyjä. Suomalainen Sceno-Prot-tutkimus osoitti, että pienilläkin muutoksilla ja kasvipohjaisten tuotteiden osuuden lisäämisellä ruokavalioon saavutetaan merkittäviä muutoksia ja pystytään vaikuttamaan mm. LDL-kolesteroliin, rasvan laatuun ja kuitujen määrään. Jo pienet muutokset auttavat paljon. Kannattaakin kokeilla, miten kasvisten lisääminen vaikuttaa omaan oloon.
Kuluttajat toivovat tuotteita, jotka helpottavat ja nopeuttavat ruoanlaittoa – mutta joihin saa jättää oman kädenjälkensä
Arjessa suomalaisten suurin haaste ruokailuun liittyen on, ettei keksitä mitä ruokaa valmistaisi ja moni ei jaksa nähdä vaivaa ideoiden ja reseptien etsimiseen. Mitä enemmän markkinoille saadaan tuotteita, jotka ovat hyvänmakuisia ja joilla on helppo onnistua, niin sitä paremmin se tukee muutosta kohti kasvipohjaista ruokavaliota
Härkis® Kaurajauhis -tuotesarja haluaa vastata tähän tarpeeseen. Käyttäjän ei tarvitse opetella uusia reseptejä, vaan tuotteet on suunniteltu sopimaan tuttuihin arkiruokiin. Valmiiksi maustettu Kaurajauhis on suunniteltu sopimaan arkiruokien klassikkoon, makaronilaatikkoon, kun taas Texmex maistuu tortilloiden kanssa ja Curry herkullisissa kastikkeissa. Uutuustuotteilla onkin helppo valmistaa maistuvaa kasvipohjaista ruokaa ja uskallamme väittää, että onnistuminen on taattu! 💚