Hyppää sisältöön
Mummin vinkit

Kasvisruoka ja urheilu ne yhteen sopii!

Urheilijoita ja paljon liikkuvia usein mietityttää saako kasvisruoasta riittävästi energiaa ja proteiineja aktiiviseen arkeen. Huoli pois! Urheilijakin saa kasvisruokavaliosta kehittymisen kannalta tärkeät rakennusaineet, kun kasviproteiinilähteissä yhdistelee päivittäin esimerkiksi viljaa ja palkokasveja.  
 
Murramme yhdessä Suomen Olympiakomitean asiantuntijoiden kanssa yleisimmät myytit kasvisruoasta.

Kehitimme urheilijoiden tarpeisiin herkullisen, terveellisen ja konstailemattoman tacopasta-reseptin, jossa on riittävästi energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja rankempaankin treenipäivään. Tämän reseptin jokainen osaa valmistaa!

Myytti 1:  
Kasvisruokavaliosta ei saa riittävästi energiaa urheiluun

TARUA. Jos eläinkunnan tuotteet korvaa ainoastaan salaatilla, vihanneksilla ja hedelmillä, on riittävä energiansaanti toki haasteellista. Hyödyllisiä ravintoaineita tulee paljon, mutta energiaa vain vähän. Oikein koostettu kasvisruokavalio sisältääkin kasvisten, marjojen ja hedelmien lisäksi myös viljatuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä eli ruokia, jotka sisältävät myös enemmän energiaa, proteiinia ja rasvaa. Näiden ansiosta rankempikin harjoitusjakso onnistuu kasvisruokavaliolla, kyllä!

Myytti 2:  
Kasvisruokavalio ei sisällä tarpeeksi laadukasta proteiinia 

TARUA TÄMÄKIN. Moni urheilija ja liikunnan harrastaja on erityisen huolissaan riittävästä proteiininsaannista. FinRavinto -tutkimuksen mukaan suomalaisten ruokavaliossa proteiinia on riittävästi. Sen sijaan jopa 70 % suomalaisista saa hiilihydraatteja liian vähän.  

Proteiinit koostuvat aminohapoista, joista osa on välttämättömiä eli ne on saatava ravinnosta. Proteiinin laatua arvioidaan usein sen perusteella, kuinka paljon ne sisältävät välttämättömiä aminohappoja. Eläinkunnan proteiinit tunnetaan hyvinä välttämättömien aminohappojen lähteinä. Kasviproteiineissa välttämättömien aminohappojen määrät vaihtelevat. Välttämättömien aminohappojen riittävä saanti on helppo varmistaa myös kasvipohjaisessa ruokavaliossa yhdistelemällä päivittäin erilaisia kasviproteiinilähteitä esim. viljaa ja palkokasveja. Näin ollen, myös paljon liikkuva saa kasvisruokavaliosta kehittymiseen tarvittavat, tärkeät rakennusaineet. Näin on! 

Myytti 3:  
Kasvisruokavalio on aina terveellisempi vaihtoehto

OLE TARKKANA. Hyvin koostettu kasvisruokavalio on terveyttä edistävä ja urheilua tukeva, mutta siinäkin voi tehdä huonoja valintoja. Samalla tavalla kuin sekaruokavaliota noudattavan myös kasvissyöjän kannattaa kiinnittää huomiota tuotteiden koostumukseen esimerkiksi hiilihydraattien ja rasvan laatuun. 

Myytti 4:  
Kasvisruokavaliosta ei saa kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita 

TOTTA, MUTTA…  Lähes kaikki aktiivisen liikkujan tarvitsemat tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet ovat saatavissa monipuolisesti koostetusta kasvisruokavaliosta. On totta, että kasvisruokavaliota noudattavien on erityisen tärkeää huolehtia B12-vitamiinin ja jodin saannista. Myös kalsiumiin, D-vitamiiniin ja rautaan on hyvä kiinnittää huomiota. 

Toisaalta joitakin ravintoaineita kuten C-vitamiinia ja kuitua on vain kasvikunnan tuotteissa ja antioksidanttejakin on usein runsaammin kasvipohjaisessa ruokavaliossa. 

Myytti 5:  
Kasvisruokavalio hidastaa urheilusta palautumista  

TARUA. Urheilusuorituksesta palautuminen on tärkeä osa kehittymistä. Palautumisen aikana harjoittelussa rasitetut lihakset kasvavat ja vahvistuvat. Monipuolisesti koostettu kasvisruokavalio voi jopa edistää palautumista. Kasvikunnan tuotteissa on paljon hyödyllisiä yhdisteitä kuten antioksidantteja, joista voi olla apua palautumisprosessin aikana. Kokeile huomaatko eroa!  

Osallistu kilpailuun!

Härkis® ja Suomen Olympiajoukkue -yhteistyöllä murretaan myyttejä mihin kaikkeen kasvisruoka riittää. Osallistu kilpailuun, jossa arvotaan kaikkien vastanneiden kesken yksi Pelago Åbo-polkupyörä (arvo 965€) ja 5 kpl olympiateemaisia tavarapalkintoja.

Härkis on Suomen olympiajoukkueen virallinen kumppani

Tacopastapannu

Kehitimme urheilijoiden tarpeisiin herkullisen, terveellisen ja konstailemattoman tacopasta-reseptin, jossa on riittävästi energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja rankempaankin treenipäivään. Tämän reseptin jokainen osaa valmistaa!

Haku