Hyppää sisältöön
Inspiraatio

Kyselymme: Kasvisruoat maistuvat koululaisille – toisin kuin aikuiset luulevat

Suomalaiskoululaisten ja heidän vanhempiensa kouluruokasuosikit poikkeavat huomattavasti toisistaan. Aikuiset eivät myöskään osaa olettaa, että nykylasten suosikkilistoilla on useita kasvisruokia. Nämä löydökset selvisivät, kun kysyimme* aikuisilta heidän omien kouluaikojen ruokasuosikeistaan ja pyysimme heitä arvaamaan lasten suosikkeja. Kun näitä vastauksia vertaa aikaisemmin julkaistuihin listoihin lasten lempiruoista, piirtyy kuva nopeasti muuttuvista ruokatottumuksista, ennakkoluulottomista lapsista ja rautaisista keittiöiden ammattilaisista.

Valtakunnallista dataa lasten suosikkikouluruoista ei ole, mutta pääkaupunkiseudun oppilaiden kouluruokasuosikkeja on selvitetty Palvelukeskus Helsingin toiveruokakyselyissä vuodesta 2018 alkaen.  Joka vuosi sama asia tuntuu yllättävän ja saavan mediahuomiota: Top 10 -toiveruoissa on useita kasvisruokia. Tulos on ristiriidassa jokseenkin vakiintuneen käsityksen kanssa, että lapset vieroksuvat kasvisruokaa. Parhaimmillaan kasvisruokia on ollut jopa puolet listan ruoista.

Harhakäsitys: Lapset suosivat sitä, mitä aikuisetkin

Kyselytutkimuksen tulokset paljastavat, että aikuiset olettavat alakouluikäisten (7-12 –vuotiaat) tykästyneen pitkälti samoihin kouluruokiin kuin he itse aikanaan. Aikuisten ylivoimainen kouluruokasuosikki on makaronilaatikko, jonka mainitsi 22 % kaikista vastaajista. Samaan tapaan 28 % kaikista vastaajista arveli, että makaronilaatikko on myös nykylasten ykkössuosikki. Tosiasiassa makaronilaatikko on päässyt kaikissa lasten Top 10 -toiveruoissa listalle mukaan viimeisten vuosien aikana vain kerran.

”Kyselyn perusteella on selvää, että aikuiset eivät ole havahtuneet ruokakulttuurin muutokseen. He olettavat omien suosikkiensa pitävän pintansa, ja osittain näin toki onkin. Nykylapset ja nuoret suhtautuvat kuitenkin ruokaan uudella tavalla. Siinä missä aikuisille ruoka voi olla arvolatautunutta, lapsille se on vain hyvää tai ei niin maistuvaa, riippumatta siitä onko ruoka lihaa vai kasvisruokaa. Tottumuksia ja latauksia ei lapsille ole ehtinyt samalla tavalla muodostua”, Beanitin tuotepäällikkö Noora Vilkki sanoo.

Lasten ruokatottumukset muuttuvat lihasta kasvispainotteisemmiksi

Pääkaupunkiseudun toiveruokakyselyn suosikkiruokalistat kertovat pidemmän ajan trendistä: toiveruokalistoille on viime vuosina noussut yhä enemmän kasvisruokia ja ne ovat yhä korkeammalla Top 10 –listalla. Tutkimuksen mukaan aikuiset eivät ole osanneet arvioida tällaista kasvisruokien suosiota oikein. Kaikkiaan suomalaiset aikuiset kuvittelivat, että puolessa kouluruokasuosikeista on punaista lihaa, vaikka sitä on lasten vastausten mukaan viime vuosina ollut noin 2–3 ruoassa.

”Ruokatottumukset kehittyvät yleensä varsin hitaasti, mutta eri sukupolvien suosikkiruokia tarkastellessa voidaan havaita selkeä muutos. Kouluilla on lasten ruokakasvatuksessa tärkeä oma roolinsa. Toivomme, että kyselyn tulokset rohkaisevat vanhempia laajentamaan lapsille tarjottavan ruoan valikoimaa myös kotona, koska selvästi heille maistuu muukin kuin lihapullat”, Noora Vilkki jatkaa.

Jako liha- ja kasvisruokiin onkin monin paikoin turha. Ei pinaattilettu- tai puuropäivinä ole erikseen liharuokia, vaan oletuksena on, että kaikille tarjotaan samaa ruokaa, joka maistuu kaikille.

Uudet ruoat ja raaka-aineet käyttöön ennakkoluulottomasti

Ruokatottumukset kehittyvät ja monipuolistuvat ajan kanssa. Aikuiset eivät välttämättä ole omina kouluaikoinaan törmänneet nykyisiin tarjolla oleviin ruokiin ja raaka-aineisiin. Harva aikuinen on kouluaikanaan syönyt esimerkiksi lasten suosikkiruokaa quorn-kasvitortillaa.

”Nykykoululaiset saavat nauttia monipuolisemmasta kouluruoasta kuin vanhempansa. On ilahduttavaa seurata kuinka innostuneesti ja taitavasti ruoanvalmistuksen ammattilaiset ottavat uusia raaka-aineita ja ruokia oppilaitosten ruokalistoille ja kuinka ennakkoluulottomasti lapset ja nuoret niihin suhtautuvat. Uudenlaiset suosikkiruuat ovat mahdollisia, kun ammattilaiset kuuntelevat asiakkaitaan ja haluavat kehittää ruokalistaa myös yhdessä oppilaiden kanssa”, kiittelee julkisen sektorin asiakkaiden kanssa työskentelevä Beanit myyntipäällikkö Minna Ottavainen.

Uudet kasvisraaka-aineet ja tuotteet haastavat toki välillä myös keittiöalan ammattilaisia. Uusien ruokien kehittäminen aiemmin vieraista raaka-aineista saattaa aluksi tuntua työläältä. Ottavainen kertoo, että Beanit -tiimi haluaa madaltaa ammattilaisten kynnystä testata ja kokeilla uusia raaka-aineita:

”Uusien tuotteiden käytön helppous ja selkeä testattu reseptiikka ohjaa meidän tuote- ja reseptikehitystyötä. Tarjoamme ammattilaisille monipuolista, eri valmistusmenetelmiin soveltuvaa reseptiikkaa, josta inspiroituneena voi valmistaa ravitsevaa ruokaa aivan kaikille nuorille ja lapsille, ei ainoastaan kasvissyöjille.”

/

*Beanitin teettämä kyselytutkimus toteutettiin Bilendin verkkopaneelissa heinäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1 000 25–75-vuotiasta suomalaista ympäri Suomen. Aineisto on painotettu vastaamaan ikä-, sukupuoli- ja aluejakaumaltaan täysi-ikäisiä suomalaisia, ja sen virhemarginaali on noin +/- 3 prosenttiyksikköä suhteessa lähtöotokseen.

Palvelukeskus Helsingin teettämät toiveruokakyselyt vuosina 2018–2021 peruskoulun, ammattikoulun ja lukion oppilaille.

Haku