Hyppää sisältöön
Vastuullisuus

Lihalauantai: entä jos söisit lihaa vain kerran viikossa?

Lihalauantai-kampanjalla pyrimme lisäämään suopeutta ehdottomuuksien kyllästämään ruokakeskusteluun, rohkaisemaan ihmisiä kasvispainotteisempaan syömiseen ja nostamaan lihan arvostusta arjen itsestäänselvyydestä..

12.2.2021

Tekemämme kyselyn perusteella lähes kaksi kolmesta (64%) suomalaisesta kokee keskustelun ruoan ympärillä kärjistyneenä ja 23 prosenttia pitää sitä jopa stressaavana. Olemme sitä mieltä, ettei nykyinen ilmapiiri ruokakeskustelussa tue tavoitteita ruokajärjestelmästä, joka olisi hyväksi niin ympäristölle kuin ihmisille. Lihalauantai-kampanja on kannanottomme, jolla tahdomme kääntää suhtautumista ruokavalintoihin suopeammaksi. Tällä haluamme rohkaista ihmisiä suurina joukkoina miettimään ruokatottumuksiaan. Vaikuttavuus on aina suurempi, kun suuren joukon saa tekemään edes pieniä muutoksia verrattuna siihen, että pieni joukko päätyy tekemään isoja muutoksia.

Jos syöt lihaa, mitä jos söisit sitä vain kerran viikossa, vaikkapa lauantaina? Lihasta on tullut arkinen itsestäänselvyys sen kulutuksen noustua kaksi ja puolikertaiseksi 1960-luvun lukemista. Suuri joukko suomalaisia syökin nykyisin lihaa yli ravitsemussuositusten. Tämän lisäksi nykyinen lihankulutus ylittää myös maapallon kantokyvyn, joten tarve kestävämpiin ruokatottumuksiin on ilmeinen. Meidän mielestämme lihaan ja kasvisruokaan ei ole välttämätöntä suhtautua kuitenkaan joko-tai -kysymyksenä, vaan pienetkin muutokset kasvispainotteiseen ruokaan ovat askelia hyvään suuntaan. Jos toisinaan lihaa syöt, kehotamme mahdollisimman vastuulliseen valintaan sekä suosimaan kotimaista yhteisen ruokajärjestelmämme tukemiseksi.

Kestävää ruokajärjestelmää rakennamme yhdessä, kun emme sorru tarpeettomaan vastakkainasetteluun. Sen sijaan uskomme, että suopeus ja sallivuus omia ja muiden ruokavalintoja kohtaan vievät kehitystä oikeaan suuntaan.

Haku