fbpx

Beanitin ja Härkiksen tekijät

Tuotekehittäjän kynästä

Tuotekehittäjän näkökulmasta uusien tuotteiden kehittäminen on kiinnostavaa ja siihen liittyy monta eri vaihetta. Uuden tuotteen kehitys alkaa tuoteideasta. Samassa yhteydessä täytyy jo miettiä montaa muutakin asiaa: kenelle tuotetta tehdään, millä teknologisella ratkaisulla tuote saadaan aikaan, minkälaiseen pakkaukseen se pakataan, miten kuluttaja sitä käyttää ja kaikkein kiinnostavimpana, miltä se maistuu?

Koen sen vaiheen, jolloin mietitään eri makuja, erittäin mielenkiintoisena. Yritän miettiä tuotetta käyttötarkoituksen mukaan – minkälaisia makuja esimerkiksi hampurilaisen väliin halutaan. Koitan kartoittaa, minkälaisia makuja markkinoilla sillä hetkellä on. Mielestäni täytyy yrittää tehdä jotain riittävän erilaista, jotta tuote erottuu markkinoilla. Myös taito kurkistaa tulevaisuuteen on tärkeä – tuotteen kehittäminen kestää useita kuukausia ja tällöin pitäisi pystyä ennakoimaan, onko tulevaisuudessa nähtävillä jotain selkeää trendiä, joka vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen tuotteen lanseeraushetkellä.

Olen ollut yli puolet elämästäni kasvissyöjä ja Verson tuotteet ovat erityisen lähellä sydäntäni. Saanhan olla kehittämässä tuotteita tilanteisiin, joihin itsekin olen elämässäni kaivannut ratkaisua. Olen kokenut, että kasvisruoka on liian usein ollut turhan ujoa ja mautonta. Verson uusia tuotteita kehittäessäni ajatukseni oli, että niiden pitää maistua siltä, miltä tuotenimessä luvataan ja raaka-aineita pitää pystyä tunnistamaan tuotteesta.

Original pihvi suunniteltiin monikäyttöiseksi, mutta melko neutraaliksi mausteisuudeltaan. Sitä voi käyttää sellaisenaan, mutta erityisen hyvin se soveltuu hampurilaisiin. Punajuuripihvi oli yksi omista suosikeistani. Punajuuri raaka-aineena on ollut nosteessa jo useita vuosia, eikä sitä enää ajateltu liian erikoisena raaka-aineena. Punajuuren maku on haasteellinen, sillä sen makuun kuuluu luontaisesti tietty multaisuus. Elintarvikkeeseen tämä maku ei kuitenkaan sovi. Multaisuus piti siis saada peitettyä ja punajuuren kanssa sopivien makuparien, kuten yrttien, kanssa oli löydettävä sopiva tasapaino. Pihvin päälle sulatettu vuohenjuusto tai tsatsiki sopivat täydellisesti seuraksi tälle tuotteelle. Itämaisesta pihvistä haluttiin vastakohta mauttomalle. Siihen haluttiin runsaasti kasviksia ja mausteisuutta – chili sai jäädä kielen päälle lämmittämään. Jos pitää mausteisuudesta, mutta ei halua liian tulista, kermaviilikastike sopii hyvin pihvien ja salaatin seuraksi.

Koska kaikissa tuotteissa on runsaasti proteiinia, ne ovat todella ruokaisia. Myös tuotteissa oleva kuitu lisää kylläisyydentunnetta. Monet maistajat ovat yllättyneet, että kasvisruoka voi olla niin täyttävää – hyvällä tavalla.

Lanseeraus on aina jännittävä hetki. Mielenkiinnolla ja jännittyneenä seuraan, minkälaisia kommentteja kuluttajat tuotteista antavat, tai miten he tuotteita käyttävät. Kaipaavatko kuluttajat enemmän mausteita vai onko niitä liikaa. Parhaat palautteet yllättävät, kuten erään miehen kommentti yhteen uutuustuotteeseemme: Prr**leen hyvää!

Tuotekehitystiimi kiittää!

Elli Laukkala
Kirjoittaja on Verso Foodin pieni mutta pippurinen tuotanto- ja kehityspäällikkö. Leipurinakin ansioitunut Elli on tuotekehityksen timanttinen asiantuntija, jonka kädenjälki näkyy kaikissa Verson tuotteissa.