Hyppää sisältöön


Vastuullisuus

Haluamme tehdä hyvää

Herkullisuutta ja hyvyyttä jokaisella haarukallisella. Ollessamme osa Raisiota vastuullisuusajattelumme ponnistaa koko konsernin tarkoituksesta: Ruokaa suurella sydämellä – terveyttä meille ja maapallolle. 

Lähtökohdat vastuullisuuteen ovat puolellamme, sillä kasvisruoan tiedetään yleisesti olevan ympäristölle ja terveydelle hyväksi. Hyvät lähtökohdat eivät kuitenkaan saa meitä ottamaan vastuullisuuttamme annettuna. Velvollisuutemme on varmistaa, että Härkis®-tuotteita valitseva tekee oikeasti vastuullisen ja kestävän valinnan. 

Hyvän ruuan ohjelma 

Meidän tekemistä ohjaa Raision Hyvän ruuan ohjelma. Vuosille 2022-2025 päivitetty vastuullisuusohjelma antaa suunnan ja työkaluja entistä vastuullisempien tuotteiden tekemiseksi. 

Hyvän ruuan ohjelmassa huomioidaan maapallon ja ihmisten terveys sekä tarkastellaan tuotteidemme vastuullisuutta koko matkalta alkutuotannosta tehtaan kautta ruokapöytiin. Sen osa-alueet ovat Ympäristöystävälliset pakkaukset, Ilmasto- ja ympäristötoimet, Terveellinen ruoka, Terveellisen ruoan ammattilaiset sekä Kestävä ruokaketju. 

Tuotantomme toimii hiilineutraalilla energialla

Olemme saavuttaneet ison etapin vastuullisuustavoitteissamme, kun Kauhavan Härkis®-tehdas muuttui hiilineutraaliksi loppuvuodesta 2023. Ratkaisut löytyivät yhdessä kumppanien kanssa toimintaamme ja prosesseja kehittämällä eikä kompensaatioihin ole tarvinnut turvautua. Tämä yhteistyö on erinomainen esimerkki yritysten vaikutusmahdollisuuksista; ratkaisuja kyllä löytyy, kun niitä yhdessä mietitään. Nyt tuotantomme energiatarpeet todella ratkaistaan uusiutuvalla energialla. Huh, kuinka iloisia olemmekaan tästä saavutuksesta! 

Emme tyydy kuitenkaan tarkastelemaan vain omaa tuotantoamme, vaan haluamme vaikuttaa myös päästöihin, jotka syntyvät tehtaamme ulkopuolella esimerkiksi alkutuotannossa, logistiikassa sekä omissa työ- ja liikematkoissamme. Mittaamme näitä niin kutsuttuja Scope3-päästöjä vuodesta 2022 alkaen, minkä jälkeen pystymme kohdentamaan tarmomme kaikkein vaikuttavimpiin toimenpiteisiin. 

Kestävän ruoantuotannon yksi kulmakivistä on, ettei mitään tuhlata tai tuoteta turhanpäiten. Siksi luomme työssämme resurssitehokkuuden kulttuuria, jossa sitoudumme vähentämään ruoka- ja tuotantohävikkiä ja hyödyntämään sivuvirtoja entistä tehokkaammin. 

Herkullista ja terveellistä ruokaa   

Tavoitteenamme on, että Härkis® on osa herkullista, monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Tätä tukeaksemme teemme lujasti töitä hioaksemme Härkis-tuotteiden ravitsevuutta entistäkin paremmaksi.  

Omien tuotteiden terveellisyyteen panostamisen lisäksi haluamme innostaa ja rohkaista ihmisiä kasvisruoan pariin laajemminkin. Tavoitteemme on luoda yhteiskuntaan maapallon kantokyvyn mukaisia ruokatottumuksia ja edistää planetaarista ruokavaliota. 

Terveellinen ruoka on herkullinen ja iloinen juttu. Jo pienillä ruokavalion muutoksilla voi saada aikaan merkittäviä vaikutuksia: ensin omassa, sitten maapallon terveydessä. 

Kotimaisen, reilun ruoan puolesta   

Intohimo herkullisiin arkiruokiin ja rakkaus suomalaisiin raaka-aineisiin, siinä tekemisemme pavunpalkoon tiivistettynä. Vuosisatoja Suomen puhtaassa, ravinteikkaissa luonnossa ja valoisien kesäöiden alla viljellyt päätähtemme, härkäpapu ja kaura, tarjoavat maukkaan ja terveellisen pohjan koko perheelle maistuvalle ruoalle. Ne ovat meille sydämen asioita ja ylpeytemme. Näitä tarinamme päätähtiä vaalimme. 

Liputtaessamme intohimoisesti kasvispainotteisen syömisen puolesta täytyy meidän samalla huomioida vaikutuksia, joita sen voimakas yleistyminen saa aikaan ruokajärjestelmässämme. On tärkeää, että myös huomisen ruoan tuotannossa on mahdollisuuksia ja reilu elinkeino tarjolla mahdollisimman monelle. Siksi katsomme vastuuksemme edistää kotimaisen kasvipohjaisen ruoan tuotannon edellytyksiä omaa toimintaamme laajemminkin. 

Edessä olevan ruokamurroksen täytyy tapahtua mahdollisimman reilusti ja oikeudenmukaisesti.

Härkäpapu on kestävän ruoan mahdollistaja

Meidän ylpeys, suomalainen härkäpapu tarjoaa erinomaiset edellytykset kestävän ruoan tuottamiseen. Se on muun muassa erittäin vähäpäästöinen proteiinin lähde, mikä avittaa meitä valmistamaan tuotteita, joilla on verrattain pieni hiilijalanjälki. 

Pakkaukset ja niiden kierrätys    

Pakkausvalintojamme ohjaavat tuotteen laadun ja säilyvyyden takaaminen, pakkauksen kierrätettävyys ja mahdollisimman vähäinen muovin määrä. 

Vuonna 2023 Härkis® härkäpapusuikale ja -muru -tuotteet saivat uudet pakkaukset, joissa on 85 % vähemmän muovia käytössä kuin vanhoissa pakkauksissa. Uuden pakkausmallin myötä säilyvyysaika piteni kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Muutos on merkittävä hävikin hallinnassa.  

Kaikki pakkaustemme muovirasiat ja -kääreet voi kierrättää muovinkeräyksessä. Pakkausten pahvikääreet kierrätetään kartonkien kanssa. 

Aito halu tehdä oikein     

Ylevät tavoitteemme eivät tee meistä autuaita. Nyt suunniteltujen toimenpiteiden jälkeenkin tekemisistämme löytyy vielä varmasti huomautettavaa ja moitittavaa. Toisilla vastuullisuuden poluilla olemme päässeet jo pitkälle, mutta toisilla tiedämme olevamme vielä aivan alussa. Tekemistä ja opittavaa siis riittää! 

Tämä tiedostaen haluamme, että asiakkaamme, kumppanimme ja työntekijämme pystyvät luottamaan, että aito halu toimia oikein on keskeinen osa Härkiksen ja Raision tekemistä. 

Haku